Veelgestelde Vragen

Vragen over Sportmedische onderwerpen

Welke sport is geschikt voor mij?

In principe is iedere sport geschikt voor ieder persoon. Echter, leeftijd en intensiteit van de specifieke sport kan leiden tot verschillende belasting en risico’s. Dit is per individu verschillend. Door onze screening en beoordeling van de conditie-status en het bewegingsapparaat kunnen we u hiervoor een advies-op-maat geven.

Hoe kan ik mijn prestaties verbeteren?

Dit wordt bepaald door vele factoren en is afhankelijk van de individuele status. Gerichte training kan bestaan uit interval (anaerobe glycolyse) en duurtraining (aerobe glycolyse). Veel verschillende trainingsmethoden kunnen aangeboden worden, afhankelijk van het doel. Daarbij wordt oa. gekeken naar de basis-conditie, spieropbouw en het omslagpunt. Dus er bestaat niet zoiets als 1 manier hoe de conditie te verbeteren. Minimaal 30 minuten bewegen per dag is sowieso belangrijk.

Hoe komt het dat ik zo vaak allerlei klachten heb bij sportbeoefening en hoe kan ik die voorkomen?

De ongeoefende sporter krijgt geregeld te maken met klachten tijdens of na het sporten. Dit kan samenhangen met techniek, trainingsopbouw en middelen, zoals schoeisel. Ook overtraining is een bekende oorzaak van sportgerelateerde klachten. Een onderliggende lichamelijk probleem (beenlengteverschil, platvoeten etc) kan ook meespelen. Wij kunnen de oorzaak van uw problemen in kaart brengen en gerichte adviezen geven, op het gebied van trainingsschema’s en lichamelijk factoren.

Hoe kan mijn blessure het best behandeld worden?

Dat is altijd afhankelijk van de oorzaak en ernst. Dit kan uiteenlopen van een combinatie van rust en gerichte training, fysiotherapie, danwel ontstekingsremmers of injecties.

Kan ik bij u terecht als ik geen vooruitgang boek met fysiotherapie?

Wij maken gebruik van orthopedische expertise. Indien uw klacht niet vermindert na fysiotherapie kan het zijn dat er een groter probleem speelt. De orthopedisch chirurg kan u hierin beoordelen en adviseren. In extreme gevallen kan een operatie nodig zijn.